OM UPPFÖDNINGEN


Jag som driver uppfödningen heter Emma och är 31 år gammal. Jag är utbildad djursjukvårdare på gymnasienivå och har sen studenten jobbat heltid med lantbruksdjur och har stor allmän djurvana. Djur är mitt stora intresse här i livet och just kaninerna har funnits där i över 15 års tid.

Jag bor på en gård  tillsammans med  min sambo och våra två barn precis vid foten av  Hallandsåsen i södraste Halland. 1,5 mil från Laholm ungefär. Här bor förutom vi  och kaninerna , en katt samt några grisar också.


Uppfödningen av viltgul dvärgvädur startade jag upp lite smått 2012 och uppfödningen växer för var år. Mitt mål är att få fram friska, trevliga och rastypiska dvärgvädurar som lämpar sig för avel, utställning och som sällskapskaniner. Jag har även sålt djur som lämpat sig åt kaninhoppning. De senaste åren har även vitörade kaniner flyttat in i gården. De är renrasiga dvärgvädurar men saknar stamtavla då de ofta har färger och tecken som inte är godkända för utställning, därav kan man endast skriva ett härstamningsbevis på dessa. Självklart är jag lika noga med avelsarbetet även på dessa kaniner och vill ha fram rastypiska, friska och goa individer.


Avelsdjuren hos mig är alltså noga utvalda för att föra rasen & färgen vidare i aveln och kaniner med oönskat beteende eller defekter plockas omedelbart bort från aveln.


Jag är som uppfödare medlem i Sveriges Kaninavelsföreningars Riksförbund och har uppfödarnummer S73, och tillhör Helsingborgs Kaninavelsförening. Jag har med godkänt resultat genomgått Jordbruksverkets grundkurs i villkor för hållande, uppfödning och försäljning av kaniner och uppfödningen drivs som ett företag och är momsregistrerat.


Kullarna är noga planerade med målet att spara en eller flera ungar för framtida avel hos mig eller andra uppfödare.

Det är förklaringen till att alla ungar i kullarna inte är till salu, och att man inte kan tinga vem som helst av dem. Ungar som jag anser inte kommer ha något avelsvärde säljs endast med härstamningsbevis. Detta är också en av anledningarna att ungarna inte tingas ut innan 4-5veckors ålder. Jag behöver tid på mig att utvärdera vem a ungarna som jag vill satsa på i aveln.


OBS! Bara för att en unge inte passar i avel betyder det inte att det är något fysiskt fel på kaninen utan den kan ha tex skönhetsfel som ojämn kroppstyp, färg eller öronställning. Det är inget som gör kaninen till en sämre eller osundare kelkanin på något sätt utan passar helt enkelt inte för utställningsavel.


De flesta av mina kaniner bor i sk. fackburar. Måtten är väl tilltagna från de tillåtna mått som finns skrivna i djurskyddslagen. I burarna har kaninerna ordentligt med spån och halm att sitta på och buren berikas på olika sätt för att ge en stimulerande miljö att bo i. I största möjliga mån bor de minst två och två. När det inte är avelsäsong bor mina honor tillsammans i stora boxar där de får vila upp sig efter kullar. Samtliga kaniner har såklart alltid tillgång till vatten, hö & grenar att gnaga på och får varje kväll pellets för att täcka upp deras näringsbehov. Under säsong ges givetvis färskt gräs till kaninerna när de inte är ute och betar.


Ute på gräsmattan finns en mängd varierande hagar där kaninerna får komma ut och springa så ofta som vädret tillåter. Som inbiten djurälskare är det viktigt för mig att låta kaninerna få utlopp för sina naturliga beteenden och inte sitta instängd i en bur hela livet. Något jag gärna ser att mina kaninköpare också värdesätter. En glad kanin håller sig i regel friskare och blir äldre.Har du som köpare fler frågor om min uppfödning går det jättebra att skicka frågor. Det gäller givetvis råd och hjälp inför ett kommande kaninköp. Jag hjälper er gärna att räta ut eventuella frågetecken om foder, bur osv.