Hur går en tingning av kanin till?

Jag får många frågor om hur man tingar en kanin hos mig så jag ska försöka sammanfatta det hela här.

Mina kaniner har blivit väldigt populära med åren och jag har ofta många som visar intresse på de olika kullarna.


Kaninerna kan INTE tingas innan de fyllt 5 veckor. Detta för att jag vill ha tid på mig att välja ut de kaniner som jag vill spara samt att de då passerat en känslig ålder då de börjar äta fast föda. Det är varken kul för mig eller er som köpare att tinga en tre veckorsunge som sedan dör av tex diarré en vecka senare. Dessutom är det lättare att urskilja kön på ungarna vid denna ålder.


Jag har ingen kölista utan du som köpare får själv visa engagemang och hålla reda på när kullarna kan tingas. Lättast är det att följa mina sociala medier där jag uppdaterar aktivt om de olika kullarna och när det närmar sig tingning, leverans osv.


När ungarna läggs ut på hemsidan kan man se enkilda bilder och info på kaninungarna på Till Salu-sidan. Då skickar man ett mejl till ekhemskaniner@hotmail.com där man så utförligt som möjligt beskriver hemmet man erbjuder. Detta mejl lägger grunden till att få köpa kanin hos mig. Det är inte först till kvarn som gäller utan jag väljer omsorgfullt ut de familjer jag tycker erbjuder de bästa hemmen. Ett mejl med "Hej jag vill tinga Stampe vart betalar jag??" hamnar alltså långt ned i listan.

Om man blivit "godkänd" som köpare men att ingen kanin fanns över att tinga ligger man dock självklart före de andra om man inväntar en annan kull senare.


Jag brukar kaninerna ligga ute 24-48h innan jag börjar tinga ut dem. Ha tålamod, svar kommer vare sig du får tinga eller ej. Men då jag ofta får många mejl så kan det ta sin lilla tid.

När jag skickar ut ett svar om att tinga en kanin har man 24h på sig att svara, annars går jag vidare i listan med intressenter.


När man tackat ja till att tinga en unge eller två är det dags att betala in tingavgiften. Det är alltid halva köpesumman som betalas in i förskott. Man får då mitt Swishnummer och märker Swishen med "Tingavgift "kaninens namn".

Först då är kaninen tingad. Skulle du som köpare ångra dig innan hämtning av kaninen betalas INTE tingavgiften tillbaka, skulle därimot kanien bli sjuk eller avlida betalas allt tillbaka.


Tingavgiften är till för att jag som säljare kan vara säker på att du som säljare är seriös samt en försäkring till dig som köpare att jag inte ger kaninen till någon annan.


När detta är klart så återstår bara att bestämma tid för hämtning. Detta görs genom att du som köpare hör av dig när det närmar sig leveransdag och då betsämmer vi gemensamt en tid som passar oss båda.
Leverans sker i första hand på helg med undantag under semestertider.


Vid hämtning betalas resten av köpesumman på samma sätt som vid tingning. Vill gärna att det är samma person som swishar båda gångerna då det är lättare att följa upp betalningarna i bokföringen för mig.


Vid köp av kanin finns det möjlighet att köpa till en säck foder med det pellets kaninerna hos mig äter. Många frågar vad jag använder för att kunna köpa hem det men det är lite svårt att få tag i så nu tar jag hem extra till er köpare. Säckarna innehåller 15kg och räcker alltså hela den känsligaste tiden då foderbyte är som allra farligast i kaninens liv.

En säck kostar 200kr (inkl moms) Detta måste förbokas innan hämtning!

Om man inte vill köpa med foder så ingår det alltid en mindre påse övergångsfoder i köpet som ni använder er av när ni vänjer in kaninen på det foder ni valt att fodra med.


Om det är några funderingar skicka iväg ett mejl.