Fakta om att ha kaniner tillsammans.

Det är delade meningar om detta att kaniner vill ha sällskap av artfränder. Vissa anser att de inte behöver det då de inte är flockdjur, utan kolonidjur som lever i egna revir men med artfränder i närheten, andra tycker de ska ha sällskap men att det räcker med att de ser varandra och sen de som tycker de ska sitta tillsammans.

Enligt lag bör/ska man ha minst två kaniner tillsammans, men alla kaniner passar inte ihop utan kräver då två närliggande burar så de har sällskap av varandra men genom galler.Man ska vara medveten om att har man kaniner tillsammans behövs ordentligt med utrymme för att inte hamna i revirkonflikter.


Jag rekomenderar att man försöker få det att funka att ha två kaniner i samma bur. Jag har aldrig varit med om en kanin som inte uppskattat burkompis, även om det kan vara lite trixigt med att få ihop dem i början. Speciellt om de är vuxna vid sammanförandet. Ju yngre desto bättre.


Det allra bästa brukar vara att köpa en hane först, låta kastrera honom vid 5-6mån och sedan ta hem en 8v hona till honom när han läkt en månad senare. Då brukar det sällan vara några problem att sätta ihop dem.


Vid sammanförande bör kaninerna flyttas till en neutral plats/bur där ingen av dem varit tidigare. Ge dem gott om plats, gömställen och tid. De kommer sannorlikt att slåss för att göra upp rang. (Gäller främst könsmogna kaniner) Det ser ofta värre ut än vad det är. Genom att ta isär kaninerna för att sen försöka igen triggar du bara slagsmålen ännu mer. Låt dem göra upp. Detta kan ta allt från 10min till flera veckor. Sen får man ha i åtanke att alla kaniner inte funkar med varandra och då får man helt enkelt ha separata burar. Utrymme är A & O.


Två kullsystrar kan bli väldigt hetsiga och aggresiva när de går in i könsmognad. Det går i regel över men det kan krävas större utrymme så de kommer ifrån varandra. Ibland tillomed att man delar på dom eller kastrerar dem. Detta är dock inget problem jag stött på själv, men jag vet andra som upplevt problem med detta.


Det allra bästa är dock att ha en kastrerad hane och hona tillsammans.